Wat is gefermenteerd voedsel en waarom is het gezond?

In Blog

Fermentatie is hot! Maar dat wisten wij allang natuurlijk. Al onze producten zijn gefermenteerd en dat is om meerdere redenen een goed idee. Wat is fermentatie precies en waarom is het gezond? Wij leggen het uit.

Wat is fermentatie?

Bij maken van verschillende soorten voedsel vindt fermentatie plaats. Dit klinkt heel ingewikkeld en apart, maar jij eet vast vaker gefermenteerd voedsel dan dat jij denkt. Voorbeelden zijn (plantaardige) yoghurt, kaas, bier, brood, tempeh, zuurkool, kimchi, miso, kombucha, wijn en azijn. Zie je? Naast dat fermenteren bij veel voedingsmiddelen plaatsvindt, wordt het al eeuwenlang gebruikt om eten lang houdbaar te maken.

Goede bacteriën, gisten en schimmels

Voor fermenteren heb je goede bacteriën nodig. Deze kunnen van nature in de producten aanwezig zijn of ze zijn toegevoegd. De bacteriën (of schimmels en gisten) eten de aanwezige suikers in het voedsel op en daarbij worden zuren gevormd. Dit heet melkzuur, maar ook alcohol en koolstofdioxide komen voor. Melkzuur is een plantaardig product, ook al doet de naam anders vermoeden.

Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen. Dit zijn bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan de organismen groeien. Tijdens dit proces maken de micro-organismen enzymen aan die ervoor zorgen dat de zuurgraad, geur, smaak, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert. Dit heet fermenteren. Door deze bijproducten verandert niet alleen het product, het blijft ook langer houdbaar .

Waarom is gefermenteerd voedsel gezond?

Door fermentatie neemt ons lichaam moeilijk verteerbaar voedsel makkelijker op. De goede bacteriën kunnen stoffen die onze spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Naast dat fermentatie slechte dingen afbreekt, bouwt het ook goede dingen op. De darmen krijgen probiotica en deze zijn goed voor jouw immuunsysteem en beschermt onze dikke darm tegen ziektemakers. Naast dat het gezond is, zijn het ook lekkere producten om te voegen aan jouw gerechten.

Meest bekende gefermenteerde product: (plantaardige) yoghurt

Yoghurt, of een plantaardig alternatief daarvan, is de meest bekende vorm van een product waar goede bacteriën inzitten. Voor de Coco Start en Almond Start voegen we vier soorten plantaardige yoghurtculturen toe zodat de ‘yoghurt’ fermenteert. Dit zijn: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus en Bifidus lactis. De eerste twee zetten de suiker in de kokos- of amandelmelk om in zuur en zorgen voor een mooi en vol textuur. De laatste twee zijn priobiotica (daarover verschijnt later een artikel) waarvan veel voedingsdeskundige zeggen dat zij goed voor jouw darmen zijn. Wil je meer weten over de ingrediënten van onze producten? Lees het hier over de Coco Start en de Almond Start.

Bron: Voedingscentrum, Gezondheidsnet, HetKanWel

Recommended Posts