Vier redenen om (vaker) plantaardig te eten

In Blog

Bij Abbot Kinney’s staan we voor pure, gezonde en lekkere producten. Onze producten zijn plantaardig en dat is om meerdere redenen een goed idee. Zo is het goed voor het milieu, de mensen, voor de gezondheid en voor de dieren. Meer weten waarom het eten van plantaardige producten een positief effect op de wereld heeft? Dat lees je hieronder.

Voor de gezondheid

Steeds meer onderzoek wijst uit dat je door (meer) plantaardig eten het risico op hart- en vaatzieken, sommige soorten kanker, diabetes type 2 en obesitas verkleint (NCBI). Het WHO zette in 2015 bewerkt vlees zelfs op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Ook Het Voedingscentrum adviseert om minder dierlijke producten te eten. Volg je een strikt plantaardig dieet? Dan is het slim om B12 supplementen bij te slikken. B12 krijg je binnen door middel van vlees, koeien krijgen dit namelijk door hun voeding. Ook vitamine D, met name in de winter, is goed om bij te slikken. De belangrijkste bron is zonlicht en verder komt deze vitamine voor in kleine hoeveelheden in dierlijke producten zoals vette vissoorten en zuivel. Ben je bang om minder te presteren in de sportschool? Ook onder topsporters wordt plantaardig eten steeds populairder. Wat dacht je van Patrick Baboumian (sterkste man van Duitsland in 2011) en tennissers Novak Djokovic, Serena en Venus Williams.

Voor het milieu

Geef jij veel om het milieu? Dan heeft het stoppen of minderen van dierlijke producten het meeste effect. De vlees- en zuivelindustrie hebben een grote impact op het milieu, bijna één vijfde van de uitstoot van de broeikasgassen komt door de veehouderij (FAO). Eén koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km (Wakker Dier). De Verenigde Naties hebben vastgesteld dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van andere milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling en verzuring.

Voor de productie van vlees worden grote hoeveelheden water gebruikt. Wist je dat je voor de productie van 1 kilo rundvlees 15.500 liter water nodig hebt? Ook de biodiversiteit wordt aangetast, omdat de regenwouden worden gekapt. Voor het houden van het vee en voor het voedsel van de dieren is namelijk veel landoppervlakte nodig. Een gunstig bijeffect is een toename van de biodiversiteit. Waar eerst het voer voor de vee wordt geteeld, kan nu weer andere, soms oorspronkelijke, flora en fauna groeien. Denk hierbij aan bijen, wilde dieren zoals apen, tropische regenwoud maar ook gewoon struikgewas.

vegan voor de dierenVoor de mensen

Voor de productie van vlees, zuivel en eieren wordt op een grote schaal veevoer (graan, mais en soja) verbouwd. In totaal wordt meer dan 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veeteelt. Ook voor de productie van 1 kilo vlees zijn meerdere kilo’s veevoer nodig (tot wel 13 kilo plantaardig voer). Het is daarom efficiënter om de landbouwgrond direct in te zetten voor de voedselproductie voor de mensen. Veganisme kan een belangrijke bijdragen leveren aan het terugdringen van honger in de wereld (Chatham, M. Gentleworld).

Voor de dieren

Ben jij een grote dierenliefhebber? Dan kan dat voor jou een reden zijn dat je niet wilt bijdragen aan het dierenleed. In de bio-industrie maar ook in de biologische veehouderij worden dieren ondergeschikt gemaakt aan financiële belangen. Niet alleen bij de productie van vlees en vis komt dierenleed bij kijken, maar ook in de zuivel-, eier-, en honingindustrie. Ook draag je niet langer bij aan het leegvissen van de oceanen. 80% van de geconsumeerde vissoorten worden met uitsterven bedreigd (Wakker Dier).

Vaker plantaardig eten?

Ben je overtuigd geraakt om vaker plantaardig te eten? Je kunt jouw voedingspatroon helemaal omgooien, maar het is slim om dit in stapjes te doen. Hierdoor raakt jouw lichaam gewend aan de overgang en kun jij ook wennen aan de nieuwe manier van eten. Begin bijvoorbeeld met een plantaardig ontbijt en vervang de yoghurt door een Coco Start of een Amandel Start. Op onze blog vind je recepten voor heerlijke, plant-based ontbijtjes.

Bronnen: National Center for Biotechnology Information (NCBI), VeganChallenge, Het Voedingscentrum, Gentleworld, Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO), Wakker Dier, World Health Organization

Recent Posts