FAQ

Waar kan ik de producten van Abbot Kinney’s kopen?

Je kan winkels in de buurt zoeken met onze winkelzoeker, die vind je hier!

Gezondheid

Zijn plantaardige producten beter voor mij?

Niet noodzakelijk. Een goed gevarieerd dieet zorgt ervoor dat je verschillende en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vitamines, mineralen en vezels en meer van dat soort belangrijke dingen. Eiwitten kun je eten door bonen of linzen te eten bijvoorbeeld, of een biefstuk.

Toch is plantaardig eten om veel redenen een goed idee. Ten eerste is je lijf erop gebouwd om veel planten te eten. Al honderdduizend jaar loopt de menselijke machine op een dieet dat voornamelijk uit plantaardig voedsel bestaat. In Nederland eten de meeste mensen meer dan genoeg vlees, en veel mensen te weinig groente en fruit, zaden en granen. Daarnaast is het een stuk milieuvriendelijker om plantaardig te eten. Yoghurtvervangers van kokos of amandelen kosten een stuk minder CO2 en methaan dan yoghurt van de koe.

Bij Abbot Kinney’s maken we lekkere plantaardige producten van de allerbeste ingrediënten. Dat is lekker, voedzaam en verantwoord en zorgt ervoor dat we niets onnatuurlijks hoeven toe te voegen.

Welke vetten zitten er in kokos?

Vetten en vetzuren is een beetje een technisch en ingewikkeld verhaal. In het kort komt het hier op neer: kokosmelk bevat vet, en dat bestaat uit middellange verzadigde vetzuren. Er is veel discussie over verzadigde en onverzadigde vetzuren, en of het goed voor je is of niet, daar zijn voedingskundigen het niet over eens. Één ding is zeker, verzadigde vetten vervullen ook een belangrijke rol voor je gezondheid en ze moeten niet helemaal vermeden worden.

Ook over de voordelen van middellange keten vetzuren is discussie, maar het wordt algemeen aangenomen dat deze MCT vetzuren gemakkelijker worden verteerd en sneller energie leveren dan de meer gebruikelijke lange keten vetzuren, waardoor ze minder snel opgeslagen worden in je lichaam als vet. Bovendien zorgen ze er ook voor dat je sneller en langer een vol gevoel hebt.

De helft van de MCT vetzuren in kokos bestaat uit laurinezuur. Dit wordt door je lichaam omgezet in monolaurine dat bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen heeft. We hebben je gewaarschuwd, het is een nogal ingewikkeld verhaal 😉

Welke vetten zitten er in amandelen?

In amandelen zitten veel onverzadigde vetten. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van (ongezouten) amandelen of andere noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Bijna alle voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat elke dag wat noten eten een goed idee is. 15 gram per dag  zou samen hangen met een ongeveer 20% lager risico op bepaalde hartziekten. Wist je dat in 100 gram Almond Start, 15 gram amandelen zit? Wat een toeval.

Voegen jullie suikers toe aan jullie producten?

Onze Coco Start en Almond Start bevatten geen toegevoegde suikers of zoetstoffen. Alle suikers die je ziet in het voedingswaarde overzicht zijn suikers die van nature in de vruchten of planten aanwezig zijn. Ook aan ons fruit voegen we geen suiker toe. Of andere onnodige toevoegingen.

Onze Coco Frost bevat een beetje agavesiroop of kokosbloesemsuiker. Dit hebben we voornamelijk gedaan voor de textuur. Zonder een beetje suikers zou je onze Frost niet kunnen scheppen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. IJs is natuurlijk een traktatie, dus verwen jezelf gerust, maar geniet met mate.

Zijn Coco Start en Almond Start een volwaardige vervanging voor reguliere yoghurt?

Plantaardige yoghurtvervangers en yoghurt van koemelk zijn twee verschillende dingen. Het is misschien een beetje een open deur, maar yoghurt van koemelk is dierlijk, en yoghurt van kokos of amandelen is plantaardig. Logischerwijze bevatten ze dan ook andere voedingsstoffen. Het grootste verschil is dat Coco Start en Almond Start minder suikers bevatten en meer (plantaardige) vetten. Er zit van nature wel veel minder calcium in plantaardige yoghurtvervangers dan in reguliere yoghurt, maar in Coco Start en Almond Start zit van nature bijvoorbeeld veel meer magnesium. Het zijn dus geen één op één vervangers voor reguliere yoghurt, maar dat hoeft ook niet. Variatie is de sleutel tot gezond en lekker eten.

Anders dan reguliere yoghurt zijn Coco Start en Almond Start plantaardig, vegan, paleo en van nature lactose-vrij.

Bevatten jullie verpakkingen Bisfenol A/BPA?

Nee. Al onze cups zijn gemaakt van polypropeen en bevatten geen BPA/Bisfenol A. Polypropeen is goed recyclebaar, dus recycle het alsjeblieft bij het plastic.

 

Ingrediënten

Kokosmelk

We hebben veel verschillende biologische kokosnoten geproefd, en wij vinden die uit Sri Lanka het lekkerst. Na ongeveer twaalf maanden is een kokosnoot rijp. Als je de natuur zijn werk laat doen, valt hij dan vanzelf van de boom. Tijdens de rijping verdwijnt het kokoswater en zet het zich om in vruchtvlees (kokos) en vet. Als hij mooi donkerbruin is, en nog een beetje klotst, dan is de kokos op zijn allerlekkerst.

De rijpe kokosnoten worden in de fabriek in Sri Lanka gekraakt en vakkundig leeg geschraapt. Het vruchtvlees wordt drie keer geperst totdat er alleen nog droge kokos overblijft. Door aan de droge kokos een beetje water toe te voegen maak je kokosmelk.

Amandelen

Abbot Kinney’s Almond Start is gemaakt van biologische Siciliaanse Tuono amandelen. Deze hebben een delicatere smaak dan Spaanse of Californische amandelen die je in de meeste winkels tegenkomt. In september worden ze geoogst, gekraakt en geblancheerd om ze te ontvellen. Door ze heel fijn te malen en water toe te voegen krijg je ‘amandelmelk’, en daar maken we een plantaardig alternatief voor yoghurt van.

Yoghurtculturen

Coco Start en Almond Start zijn alternatieven voor yoghurt, en dus gerfermenteerde producten. Om ze te maken voegen we vier soorten plantaardige yoghurtculturen toe met de meest prachtige Latijnse namen. Hou je vast: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus en Bifidus lactis. De eerste twee zetten de suiker in de kokos- of amandelmelk om in zuur en zorgen voor een mooi volle textuur, de laatste twee zijn probiotica, bacteriën waarvan veel voedingsdeskundigen denken dat ze goed voor je darmflora zijn.

Mango

De westkust van India is wereldberoemd om zijn mango’s. Het heeft een unieke combinatie van factoren. Er is veel zon en veel regen, de vulkanische bodem zit er vol met ijzer en de straffe zeewind brengt van alles met zich mee. De Alfonso mango’s die hier groeien zijn waanzinnig lekker. Ze zijn prachtig donkergeel van binnen, en zijn erg vezelrijk, en dat maakt natuurlijk mooie puree. Daarnaast zijn ze ook nog eens heerlijk zoet en vol van smaak en dat past wel in een lekker fris Coco Startje.

Muesli

We hebben de samenstelling van onze muesli zorgvuldig uitgekozen. De muesli bestaat uit 70% graanvlokken (rogge, gerst, tarwe, haver en boekweit) en 30% noten en gedroogde vruchten. Er zit dus lekker veel vezels in, en dat is goed voor je darmen.

Cacao

De cacao in de Coco Frost is 100% biologisch en komt uit de Dominicaanse Republiek.

Aardbei

We gebruiken verse biologische aardbeien uit Spanje en Italië voor onze Coco Frost. Aardbeien smaken het best waar de zon schijnt, en daar is er meer dan genoeg van in het zuiden.

Tapiocameel

Tapiocameel wordt gemaakt van maniokwortel (ook wel cassave genoemd) en komt uit Vietnam. Het is een natuurlijk verdikkingsmiddel dat samen met de yoghurtculturen zorgt voor de mooie volle textuur van de Coco Start en Almond Start.

Johannesbroodpitmeel

Een johannesbroodboom is een pracht van een boom. Hij waaiert majestueus horizontaal uit en de peulen die eraan groeien zijn kleine kunstwerkjes zo mooi dat ze zijn. In Nederland is het helaas te koud voor ze, maar als je op vakantie gaat naar de Middellandse Zee dan kom je ze wel eens tegen. Van de pitten uit de peulen (denk aan een tuinboon) wordt meel gemaakt dat werkt als bindmiddel. En dat zorgt samen met de kokosmelk voor de romige textuur van onze Coco Frost.

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van de bloesem van de kokospalm. Het is een ongeraffineerde suiker met een fantastisch diepe, licht gebrande karamelsmaak. We houden in het algemeen niet van suikers en voegen altijd zo min mogelijk toe, maar dit nummertje uit Indonesië heeft toch wel ons hart gestolen.

Agavesiroop

Een agave is een plant die op een cactus lijkt, maar dat niet is. Er zijn heel veel verschillende soorten en de meeste zie je in Mexico. Er worden veel dingen gemaakt van agave waarvan tequila wel de bekendste is. Uit de nectar van de plant wordt agavesiroop gemaakt, een zoete suiker met een lage glycemische index. Een beetje siroop in onze Coco Frost zorgt ervoor dat het schepbaar is. Al zouden we in een ideale wereld misschien liever helemaal geen suiker gebruiken. Wel tequila natuurlijk.

Waarom zeggen jullie niet gewoon yoghurt?

Dat zouden we zelf ook wel willen. Maar het woord yoghurt is beschermd in Europa, dat mag alleen gebruikt worden voor een product dat van koemelk gemaakt wordt en yoghurtculturen. Wij vinden dat nogal vreemd. Het zijn juist de culturen die de yoghurt en de fris-zure smaak maken, en niet of de melk uit een koe komt, of van een ‘noot’. Misschien als we later groot en sterk zijn, gaan we daar nog eens wat aan proberen te doen. Voor nu concentreren we ons maar op ons werk.

Duurzaamheid

Verantwoord ondernemen

Verantwoord ondernemen is wat ons betreft niet iets om praatjes over te hebben. Het zou de standaard moeten zijn en niet de uitzondering. Bij Abbot Kinney’s zijn we misschien nog niet zo ver als we graag zouden willen, vooral niet omdat we soms nog te klein zijn om dingen te veranderen of om een grote mond op te kunnen zetten wanneer dat moet. Maar wees gerust dat we bij al onze beslissingen nadenken over wat de gevolgen ervan zijn.

Hoe duurzaam is kokos?

Kokospalmen zijn in Sri Lanka een goede inkomstenbron. De kwaliteit is goed, en de vraag ook, en dat is goed nieuws. Veel Sri Lankesen kunnen er prima van leven, en hun kinderen ervan naar school sturen. Iedereen lijkt zich ervan bewust te zijn dat de bomen een waardevol bezit zijn, en dat houdt duurzame teelt in stand.

Er gaat niks verloren van de kokosnoot. De haren van de kokosnoot zijn sterk en taai, en daarom zijn ze populair als basis voor bezems en deurmatten. De kale schelp die overblijft wordt ook gebruikt om meubels van te maken, of verwerkt in triplex, kokosdoppen en potgrond voor in je tuin. In sommige gevallen worden ze verbrand en gebruikt als brandstof.

Tenslotte. Kokosbomen telen is gemakkelijk. Ze hebben geen kunstmest en pesticiden nodig, geen extra water en geen andere onnatuurlijke rotzooi. De wortels van de bomen helpen bodemerosie aan de kust tegen te gaan.

Hoe duurzaam zijn de Coco Start en Almond Start verpakkingen?

Het papier van onze verpakking is gemaakt van gerecycled karton. En recyclen van papier, daar zijn we in Nederland best goed in. 85% van het gebruikte papier en karton wordt ingezameld en hergebruikt.

Onze plastic cupjes zijn gemaakt van PP – polypropyleen. Dat is stevig, voedselveilig, en bovendien kun je het heel goed recyclen. We werken aan een cupje dat gemaakt is van geheel of gedeeltelijk gerecycled PP of PCR plastic. Als we het voor elkaar hebben, dan ben je de eerste die het hoort.

De sluiting van de Coco Start is gemaakt van aluminiumfolie. Het nadeel van aluminiumfolie is dat het veel energie kost om het te maken en dus zijn we op zoek naar een alternatief. Gelukkig wordt aluminium goed gerecycled door afvalbedrijven, dat scheelt dan weer.

 We horen graag van je!

[]
1 Step 1
Hoe heet je?Je volledig enaam
Plaats hier je bericht
0 /
Previous
Next