Yoghurt zonder suiker

In Blog

Yoghurt zonder suiker

Suiker. Een ingrediënt waar veel mensen een haat-liefde verhouding mee hebben. Het is slecht voor je, maar stiekem eten we het liefst de hele dag door suiker. Maar, waarom is het niet gezond? En wat gebeurt er in je lichaam? Ook leg ik hier uit waarom wij geen suikers toevoegen aan onze Startsen welke natuurlijke suikers wij gebruiken in de Frosts.

Wat is suiker?

Suiker is een energiebron voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je kunt denken en bewegen. Dit verklaart meteen waarom je niet zonder suiker kan. Suiker bestaat voor de ene helft uit fructose en voor de andere helft uit glucose. Fructose wordt verwerkt door je lever en glucose wordt opgenomen in het bloed. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose in je weefsels terechtkomt als brandstof.

Koolhydraten is de verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels. Suikers zorgen voor smaak en geven structuur aan bepaald type eten (later in dit artikel licht ik dit verder toe), maar ze smaken niet allemaal even zoet zoals in volkoren pasta en zoete aardappelen. Hoewel dat laatste natuurlijk wel een beetje zoet smaakt. Deze koolhydraten hebben lange keten suikers en zijn trager opneembaar. Kort gezegd: je lichaam moet harder werken om deze voedingstoffen op te nemen. Andere suikers smaken zoet zoals vruchten en honing. Deze ketens zijn kort en worden snel opgenomen door het lichaam.

Suiker kent wel 56 (!) verschillende namen zoals maltose, rijstsiroop, dextrose en sap concentraat. Bijna niemand kent al deze namen of leest het etiket zorgvuldig waardoor je niet goed weet wat je precies binnenkrijgt. Het kan lastig zin om suiker te verminderen of vermijden.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Suiker heb je nodig en is daarom niet per se schadelijk. Maar, net zoals met veel dingen waar ‘te’ voor staat, is te veel suiker niet goed voor je.

Hersenen

Suiker heeft op veel functies in het lichaam een effect. Bijvoorbeeld op de hersenen. Suiker zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Daarmee wordt het beloningscentrum in je hersenen geactiveerd. Dit geeft een fijn, blij gevoel en (onbewust) het eten van meer suiker stimuleert.

Alvleesklier

Ook op de alvleesklier heeft suiker een duidelijk effect. Dit orgaan geeft insuline af aan je bloed en daarmee wordt de bloedsuiker in je lichaam gereguleerd. Te veel suiker kan ervoor zorgen dat je alvleesklier behoorlijk wordt belast. Dit kan het risico op overgewicht en diabetes type 2 verhogen.

Vetopslag

Te veel suiker kan leiden tot de aanmaak van vetten in je lever. Ook wordt de aanmaak van buikvet en vetten in het bloed gestimuleerd. Het kan gebeuren dat hierdoor het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, wat weer kan leiden tot diabetes type 2. Het is belangrijk om daarom geen (of heel weinig) frisdranken en vruchtensappen te drinken. Dit zit namelijk bomvol met suiker én het verzadigd niet. De energie die je inneemt wordt niet gecompenseerd doordat je niet minder eet.

Gebit

Bacteriën in je mond zetten suikers namelijk om in zuren die je tandglazuur kunnen aantasten. Je gebit krijgt dagelijks veel zuren te verwerken en wanneer het gebit onvoldoende tijd heeft om goed te kunnen herstellen, kunnen er gaatjes ontstaan.

Waarom wordt suiker toegevoegd?

Suikers zorgen voor kleur en smaak in voedingsmiddelen. Bij verhitting van suikers boven het smeltpunt en afwezigheid van eiwitten, ontstaan een donkerbruine kleur en karamelsmaak. Dit vind je terug in producten zoals sauzen, snoep en dessertwijnen. Voor de smaak wordt het dus gebruikt, maar er zijn nog veel meer doeleinden zoals: vulmiddel, conserveermiddel, gelvormer, stabilisator, kleurmiddel en voor de structuur.

Naast alle verschillende functies is suiker heel goedkoop. Producten met veel toegevoegde suikers, zoals snoep en koek, zijn meestal spotgoedkoop.

Yoghurt zonder suiker

Suiker: we kunnen niet met en we kunnen niet zonder. Zoals je inmiddels door hebt, heeft je lichaam suiker nodig. Maar niet zo abnormaal veel als wij dagelijks binnenkrijgen. Daarom kiezen wij voor yoghurt zonder suiker. We gebruiken alleen natuurlijke suikers voor de Almond Start en de Coco Start is suikervrij. Ben je een erge zoetekauw? Dan kun je altijd zelf wat suiker toevoegen.

Natuurlijke fruitsuikers in de fruitvariaties

De fruitvariaties van de Coco Start en Almond Start bevatten natuurlijke fruitsuikers. Wij maken yoghurt zonder suiker die biologische ingrediënten bevatten. Deze zijn al lekker zoet en smaakvol van zichzelf, dus waarom moet daar nog een schepje (suiker) bovenop?

abbot-kinneys-fruit-flavoursDeze natuurlijke suikers gebruiken wij in onze Frosts (en waarom)

De Almond Frost en Coco Frost zijn niet suikervrij. Het liefst hadden wij helemaal geen suiker in onze Frosts gedaan, maar zonder kun je (voor zover wij weten) geen natuurlijk schepbaar ijs maken. Wij gebruiken dus een beetje, voor een goede textuur. De suikers die wij hiervoor gebruiken zijn agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Dat je niet elke dag ijsjes moest eten, dat wist je natuurlijk al.

Geraffineerde suikers VS. natuurlijke suikers

Natuurlijke suikers, het woord zegt het al, komen van nature voor in vruchten, groenten en peulvruchten. Deze suikers zitten vaak met andere voedingsvezels in het producten zoals vitaminen en mineralen. Hierdoor gaat de opnamen in het lichaam langzamer en ben je sneller verzadigd.

Geraffineerde suikers, bijvoorbeeld tafelsuiker, is een natuurlijke suiker dat ontdaan is van alle voedingsstoffen (vezels, vitamine en mineralen). Deze vorm van suiker is bewerkt uit bijvoorbeeld de suikerbiet of de rietsuikerplant. Het natuurlijke product wordt o.a. gemalen, verwarmd en gekristalliseerd om zo pure suiker te krijgen. Deze vorm van suiker wordt snel opgenomen door het lichaam en je raakt minder snel verzadigd.

Suiker=suiker

Suiker is suiker en wordt door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Toch is het slim om voor een alternatief te kiezen zoals kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop. Deze suikers zijn ongeraffineerd en worden trager in het bloed opgenomen van geraffineerde suikers. Agavesiroop is 25% zoeter dan gewone suiker en daarom heb je minder nodig om dezelfde smaak te krijgen. De natuurlijke suikers hebben een lagere glycemische index, dat geeft aan hoeveel invloed het product heeft op de bloedsuikerspiegel. Deze index is vooral voor mensen met diabetes belangrijk, want een te grote schommeling niet goed.

100% suikervrij eten is onmogelijk. Het komt namelijk van nature voor in producten zoals fruit, brood en melk. Om een voorbeeld te geven: een banaan bestaat o.a. uit glucose en fructose. Je kunt deze suikers binnenkrijgen door de banaan in z’n geheel op te eten of je zou de suikers uit de banaan kunnen raffineren. Je lichaam maakt geen onderscheid, want het is en blijft suiker. Ongezond, zou je nu denken. Een groot verschil is dat er in een banaan ook allerlei andere voedingstoffen zitten die goed zijn voor je lichaam. Ook ben je na het eten van een banaan verzadigd (en niet na een glas vruchtensap). Je kunt natuurlijk wel, zoveel mogelijk, producten vermijden waaraan suikers zijn toegevoegd. Zoals onze yoghurt zonder suiker.

Bronnen: Voedingscentrum, Diabetes Fonds, Optimale Gezondheid, Mens en Gezondheid

Recommended Posts