Inspiratie: 7 groene documentaires

In Blog

Bij Abbot Kinney’s voorzien wij jou niet alleen van lekkere, plantaardige producten. Wij vinden het belangrijk om de wereld een stukje groener te maken en informatie te delen over bepaalde maatschappelijke thema’s. Documentaires zijn hier heel geschikt voor. Daarom delen wij onze zeven
favoriete, groene documentaires. Vijf daarvan staan op Netflix, wel zo handig!

Cowspiracy

Golden oldie, maar deze documentaire mag niet ontbreken. De maker van de film, Kip Andersen, begint een zoektocht naar oplossingen voor milieuproblemen van deze tijd. De grootste boosdoener? De veehouderij. Andersen gaat op onderzoek uit bij verschillende organisaties, zoals Greenpeace. Al snel komt hij erachter dat Greenpeace, en vele andere goede doelen, niet met het feit naar buiten durven te komen dat als men écht de milieuproblemen wilt aanpakken, zij hun zuivel en vleesinname moeten verminderen. Cowspiracy laat zien hoe grote organisaties, waarvan je verwacht dat zij de bevolking goed voorlichten, samenwerken zodat zij veel geld kunnen verdienen. Het is een documentaire die je tot denken zet.

Cowspiracy is te zien op Netflix.

What the Health

Van dezelfde makers als Cowspiracy is What the Health uitgekomen. Richt Cowspiracy zich voornamelijk op het milieu, What the Health focust zich op de gezondheidsrisco’s van het consumeren van vlees en zuivel. Kip Anderson laat zien hoe de gezondheidsindustrie is verbonden met gezondheidsorganisaties, de overheid en farmaceutische bedrijven. Hij toont aan dat de gezondheidsorganisaties niet willen dat wij, de consument, op de hoogte zijn van de negatieve effecten van dierlijke producten op onze gezondheid.

What the Health is te zien op Netflix.

An Inconvenient Truth

In deze documentaire, die in 2006 is uitgebracht, legt Al Gore op een duidelijke, fascinerende manier uit waarom het broeikaseffect een gevaar voor de hele wereld is. In de media was het in die tijd lang onzeker of de gevolgen van het broeikaseffect wel waar zijn. Al Gore behandelt feiten en mythes hierover.

Before the flood

Leonardo di Caprio reisde drie jaar met regisseur Fisher Stevens de wereld rond om de gevolgen van klimaatopwarming in beeld te brengen. In de documentaire zie je hem onder andere praten met Barack Obama, Elon Musk (Tesla) en de paus over dit probleem. Before the Flood creëert bewustwording om dit thema. Ook biedt het opties aan om er zelf iets aan te doen, zodat onze planeet blijft behouden voor toekomstige generaties.

Forks over Knives

Deze bekende documentaire gaat over de Westerse voedselindustrie en over wat er allemaal gebeurt met ons eten voordat het op ons bord beland. Forks over Knives laat zien dat voeding je ziek kunt maken, omdat men te veel ongezond en bewerkt voedsel naar binnenkrijgt.

Forks over Knives is te zien op Netflix.

Food Inc.

Benieuwd hoe de industriële landbouw en de veeteelt van de VS in elkaar steekt? Food Inc. laat zien dat multinationals, die verantwoordelijk zijn voor de voedselindustrie, zoveel mogelijk winst willen maken op het eten. Schade aan het milieu, negatieve gevolgen voor de gezondheid, maar ook de veiligheid van de mens wordt voor het gemak over het hoofd gezien.

Food Inc. is te zien op Netflix.

Blackfish

Blackfish maakt indruk. Deze documentaire zet je aan het denken over dierenparken zoals Sea World en ons eigen Dolfinarium. Dierentuinen worden
gezien als educatie voor kinderen, maar dieren in het circus zijn verboden. Blackfish laat zien dat Sea World niks met educatie te maken heeft en dat het overeenkomsten heeft met het circus.

Blackfish is te zien op Netflix.

Recent Posts