In welke producten zit zuivel en wat zijn goede alternatieven?

Wil je graag minder of geen zuivel meer eten? Dan kan het lastig zijn om goede alternatieven te vinden. Zuivel zit namelijk in veel producten verwerkt en vaak ook onder een andere benamingen. Abbot Kinney’s dook in de wereld van zuivel en ging op onderzoek uit.

Waar zit zuivel in?

Yoghurt, (karne)melk, kaas, (kook)room, roomijs, pudding en boter zijn producten waarvan je weet dat het uit zuivel bestaat. Toch zijn daarnaast nog veel andere producten waarvan je het niet verwacht. In veel soorten chips zit weipoeder, dat gemaakt is van melk. Ook in soepen, sauzen, vegaburgers, croissants, Taksi, krentenbrood, melkchocolade, koekjes, Baileys en taart zit zuivel in verwerkt.

Andere naam, zelfde betekenis

Zuivel kan onder heel veel andere namen voorkomen op de verpakking. Een aantal van deze namen zijn: lactose, caseïne, caseinaat, weipoeder, wei, wrongel, kaaspoeder, kaassmaak, lactoglobuline en alles waar het woord ‘melk’ in zit.

Zuivelalternatieven

Denk je nu: ‘Help, wat kan ik dan wél eten?’ Dat snap ik en gelukkig zijn er veel vervangers en alternatieven waardoor je niet jouw favoriete cappuccino moet missen of geen lekkere pasta meer kunt eten.

vegan curryOntbijt

Je kunt de dag beginnen met een Amandel Start of een Coco Start. In de schappen van de supermarkt vind je allerlei soorten alternatieven voor melk: van soja- tot rijstmelk en van kokos- tot amandelmelk. Je kunt de verschillende soorten plantaardige melken ook door de koffie gebruiken. Soja- en havermelk schuimt het best voor het maken van een cappuccino.

Tussendoortjes

Zin om te snacken? Ga voor (ongezouten) noten, naturel chips, popcorn, pure chocolade, sorbetijs en Coco Frost.

Broodbeleg

Voor zoet op brood; wat dacht je van pindakaas, speculoospasta, jam, appelstroop en pure chocolade hagelslag?
Voor hartige broodbeleg kun je kiezen voor avocado, verschillende soorten hummus, groentespreads, muhammara en tahin. Gek op kaas? In de speciaal zaken (zoals EkoPlaza en Marqt) vind je plantaardige kaas zoals Wilmersburger. Lekker voor op brood of om een tosti mee te maken.

Diner

Over de pasta kun je edelgistvlokken strooien, deze geven een hartige, kazige smaak aan het gerecht. Je kunt ook met andere producten het gerecht wat zouter maken: denk aan olijven, kappertjes, artisjokharten en zongedroogde tomaatjes. Gebruik je graag room door gerechten? Kies dan voor een plantaardige variant.

Recent Posts