Dit is waarom wij geen soja gebruiken in onze producten

In Blog

Wellicht is het je al opgevallen: bij Abbot Kinney’s gebruiken wij geen soja in onze producten. Voor ons is dat een standaard. Net zoals wij geen suikers of kleur- en smaakstoffen toevoegen aan onze Coco Start en Almond Start. Benieuwd waarom wij hebben gekozen voor soja-vrije producten? Dat lees je hier.

Voor de smaak

Smaak staat bij ons op nummer 1. Wij geloven dat je non-vegans pas écht goed kan overtuigen op het moment dat een product goed smaakt. Anders blijft het bij die ene keer en zal niemand het product opnieuw aanschaffen. De smaak van soja vinden wij, over het algemeen, niet zo lekker. Vaak moet er iets van suiker of een andere zoetstof aan toe worden gevoegd om het lekker te laten smaken. Daarom kiezen wij liever voor grondstoffen die van zichzelf al een lekkere smaak hebben en waar we weinig aan hoeven te doen. Win-win!

Voor een unieker product

Bij Abbot Kinney’s maken we graag lekkere producten waaraan we niet of weinig aan hoeven toevoegen. Verder vinden we het belangrijk om producten te maken die een beetje uniek zijn. Net even anders dan de rest. Plantaardig eten is in opmars, iets wat wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen én aan bijdragen. Toch valt het ons op dat veel producten (deels) uit soja bestaan. Een goede reden voor ons om soja links te liggen en ons te focussen op andere grondstoffen. Want die zijn er genoeg.

Voor het milieu

Wist je dat 90% van de soja die we eten, verborgen zit in vlees, eieren en zuivel? Voor 100 gram kaas is bijvoorbeeld 25 gram soja nodig en voor een hamburger van 100 gram zo’n 46 gram. Wereldwijd eten we steeds meer vlees en daardoor is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar vertienvoudigd! De soja die wij in Nederland gebruiken, komt voornamelijk uit Zuid-Amerika. De teelt zorgt daar voor problemen: de bossen worden gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water is vervuilt door bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Plantaardig is eten is, mede daardoor, goed voor het milieu. Vaak zit soja verwerkt in vlees-en zuivelvervangers. Hoewel dat véel minder impact heeft op het milieu dan bijvoorbeeld vlees, vinden wij het belangrijk om niet bij te dragen aan de soja-industrie. En dus te kiezen voor een ander alternatief.

Voor de gezondheid

Soja is de laatste tijd veel in opspraak. De ene bron beweert dat het juist gezond is, terwijl een onderzoek weer uitwijst dat soja slecht is voor je. Wij zijn van mening dat je soja met mate moet eten. Het is niet verkeerd om producten met soja te eten, maar het liefst niet de hele dag door. Waarom zou je ook, wanneer je nu kunt kiezen voor een kokosyoghurt of amandelyoghurt voor het ontbijt?

Bronnen: I’m a Foodie, Milieu Centraal

Recommended Posts